Afspraak maken?

0493-496175

Oorsuizen – ofwel Tinnitus

Hoe vaak komt dit voor?

Tinnitus komt bij 15% van de volwassenen voor. Het kan stress- en slaapproblemen veroorzaken of beperkend zijn in het dagelijks leven. Subjectieve tinnitus kom het meest voor. Hierbij ervaart de patiënt de tinnitus zonder dat er een auditieve stimulus is. Soms kan de bloedstroom hoorbaar zijn en dan spreekt men van een objectieve tinnitus.

 

Wat kan tinnitus veroorzaken?

Risicofactoren voor subjectieve tinnitus zijn: gehoorverlies, ototoxische medicatie, hoofdtrauma’s, depressie, blootstelling aan lawaai en ouderdomsslechthorendheid. Vanuit fysiotherapie perspectief is het belangrijk te weten dat ook problemen aan de nekwervelkolom of het kaakgewricht geassocieerd zijn met tinnitus. Deze laatste twee vormen zou bij ongeveer 40% van de mensen met subjectieve tinnitus voorkomen. In potentie dus een grote groep die mogelijk behandeld kunnen worden door fysiotherapeuten!

Hoe kan nek- of kaakproblematiek oorsuizen veroorzaken?

Er zijn verbindingen tussen zenuwen vanuit de nekwervelkolom en kaakgewricht en meerdere auditieve gebieden in het brein. Een constante overprikkeling vanuit die gewrichten zou dus kunnen leiden tot overprikkeling van het auditieve systeem, mogelijk resulterend in oorsuizen. Door middel van fysiotherapeutische behandeling kan deze constante overprikkeling verminderd worden. Dit zou kunnen zorgen voor forse vermindering of zelfs verdwijnen van de oorsuizen.

Werkt fysiotherapie bij alle tinnitus klachten?

Dat kun je zo niet stellen. De onderzoeken die bekend zijn komen met redelijk tot erg positieve resultaten, alleen zijn de onderzoeken nog matig van kwaliteit. Gezien de ernst van last die tinnitus patiënten ervaren en het feit dat er bij 40% van de subjectieve tinnitus klachten een relatie is met problemen in de nek-schouder en kaakregio, zijn dit wel heel belangrijke bevindingen!

Bron:  Michiels, S., Naessens, S., Van de Heyning, P., Braem, M., Visscher, C. M., Gilles, A., & De Hertogh, W. (2016). The Effect of Physical Therapy Treatment in Patients with Subjective Tinnitus: A Systematic Review.