Afspraak maken?

0493-496175

COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet in z’n geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken, kleine gasdeeltjes of fijnstof. Die vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt.

Verschijnselen COPD

Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD. Deze patiënten kunnen geregeld luchtweginfecties hebben, waardoor hun conditie verder achteruitgaat. COPD kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk.

Verbeteren van de conditie

Fysiotherapie kan helpen om de conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spierkrachtoefeningen. Het kan namelijk zijn dat het moeilijk is om een inspanning te leveren terwijl u benauwd bent of wordt door de inspanning. De fysiotherapeut kan uitleggen wat u het beste kunt doen in zo’n situatie. Hij of zij stelt een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie waardoor ook de activiteiten van het dagelijks leven beter uitvoerbaar zijn. Ook kan de fysiotherapeut een manier aanleren om zo effectief mogelijk slijm los te maken en op te geven.

Over het algemeen wordt er in kleine groepen getraind onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een prettige bijkomstigheid daarvan is dat er ervaringen met andere patiënten gedeeld kunnen worden.

De praktijk is ook aangesloten bij Longnet. Ongeveer dertig fysiotherapiepraktijken in Zuidoost Brabant die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met longklachten hebben zich verenigd in Longnet. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Longnet: https://www.longnet.nl/contact.

Contactformulier

  • Privacy policy + cookie gebruik

  • Laatste nieuws, praktijkervaringen en branche informatie

    ×

    Wil je een afspraak maken? Of heb je eerst nog een vraag? Stuur met éédruk op de knop een WhatsApp, wel zo makkelijk!

    × Afspraak maken?