Afspraak maken?

0493-496175

Duizeligheid

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Het is dus belangrijk om te onderzoeken waar de  duizeligheid door veroorzaakt wordt.

Draaiduizeligheid

Een veelvoorkomende vorm van duizeligheid is ‘Draaiduizeligheid’. Wat u precies merkt bij de draaiduizeligheid, kan verschillen:

  • Komt de draaiduizeligheid als u uw hoofd plotseling beweegt? Duurt het hooguit enkele seconden tot minuten? Daarna zakt de duizeligheid weer tot u weer een plotse beweging maakt. Dat past bij Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid afgekort BPPD. BPPD is een uiterst onschuldige vorm van duizeligheid, maar kan heel vervelend zijn! Het kan een onzeker gevoel geven, zeker tijdens de momenten van de acute draaiduizeligheid.
  • Duizeligheid in combinatie met nekklachten. Dit kan Cervicogene duizeligheid zijn. Cervicogeen staat hier voor ‘ontstaan uit de nek’. Het evenwicht/stabiliserend systeem is erg afhankelijk van de (hoge) nek spieren en gewrichten. Die geven informatie naar de hersenen over de positionering van het hoofd. Wanneer de nek andere informatie verstuurd dan de ogen registreren kan dit tot duizeligheid leiden.
  • Is de draaiduizeligheid enkele dagen voortdurend aanwezig, met bleekheid, misselijkheid en overgeven? Dat past bij Neuritis vestibularis. U kunt tijdens een aanval niet veel anders dan met gesloten ogen in bed liggen. Raadpleeg altijd de huisarts wanneer u hierbij last hebt van dubbelzien, moeite met praten of slikken. Neuritis vestibularis is een ontsteking van het evenwichtsorgaan, de reden is vaak niet duidelijk en het moet door natuurlijk herstel/tijd verbeteren.
  • Heeft u aanvallen van heftige draaiduizeligheid die 20 minuten tot 12 uur duren? Dit kan passen bij de Ziekte van Ménière. Tijdens de aanval kunt u minder horen en last hebben van oorsuizen of een vol gevoel in de oren. U kunt hierbij ook misselijk worden en overgeven. Na 1 of 2 uur is de aanval op zijn hoogtepunt. Na de aanval kunt u nog enkele dagen wat lichtere klachten houden. Raadpleeg altijd de huisarts bij dit soort klachten, zeker wanneer u verandering ervaart bij het praten, slikken of zien.

Duizeligheid kan ook door spanning en mobiliteitsbeperking in de nek, heftige emoties of medicamenten ontstaan.

Fysiotherapie bij duizeligheid

De fysiotherapeut screent bij duizeligheid allereerst of je voor therapie in aanmerking komt, zo niet zal de fysio je doorverwijzen naar de specialist. Wanneer er sprake is van BPPD of Cervicogene Duizeligheid kan de fysiotherapeut effectief behandelen!

  • BPPD; hierbij zal het loszittend ‘gruis’ wat in een kanaal van het evenwichtsorgaan zit terug gebracht worden middels een manoeuvre.
  • Cervicogene duizeligheid; hierbij zal de nek onderzocht en behandeld worden op basis van spierspanning en eventuele gewrichtsbeperkingen.

 

Laatste nieuws, praktijkervaringen en branche informatie

×

Wil je een afspraak maken? Of heb je eerst nog een vraag? Stuur met éédruk op de knop een WhatsApp, wel zo makkelijk!

× Afspraak maken?